Allt du behöver veta inför arbetsintervjun: Klädsel, inställning och möjliga frågor

På intervjun - värt att tänka på

På en anställningsintervju är det flera saker du skall tänka på. Den första är klädseln. Första intrycket är oerhört viktigt.

Generellt gäller att du skall klä dig en "klädnivå" ovan den tjänst du söker på intervjun. Söker du jobb på McDonalds eller som verkstadsarbetare duger det gott med en fin tröja och rena jeans. Söker du jobb inom handeln, restaurang eller till exempel hotell bör du istället klä dig i en stilren skjorta. Är det ännu högre formella tjänster, inom administration som civilingenjör eller annan högre utbildning gäller att du bör klä dig i kavaj. För tjänster högre än så gäller kostym eller motsvarighet hos kvinnor.

Klädsel är viktigt då det ger ett första intryck och hjälper arbetsgivaren att sålla mellan de sökande.

Ännu viktigare än klädseln är dock hur du beter dig på anställningsintervjun. Att ta i hand, hälsa artigt, komma i tid och titta folk i ögonen är självklarheter. Däremot bör du noggrant fundera igenom vad du skall berätta under anställningsintervjun.

Ofta får du frågan Varför skall just du ha detta jobb? och då bör du har 3-4 korta slagkraftiga argument varför just du skall erbjudas tjänsten.

Vanliga intervjufrågor som du bör förbereda dig på:

Kan du berätta om dig själv?
Öppnar upp intervjun och ger dig en chans att presentera dig.

Varför söker du jobb hos oss?
Här bör du visa kunskap om företag, något som gör att du lockas av en tjänst hos detta företag.

Vad är dina stykor? Vad är dina svagheter?
Betona styrkor, ha färdiga svar. Att börja mumla eller bli osäker ger inget bra intryck. Slätta över negativa sidor. Dina svagheter får aldrig vara större än dina styrkor.

Säg 3 postiva saker om dig själv? Säg 3 negativa saker om dig själv?
Återigen: Betona det positiva, förminska det negativa. Du vill visa en bild av en person med många fördelar och styrkor men få svagheter.

Vad gör dig bäst lämpad för detta jobb?
Naturligtvis en viktig fråga att ha ett färdigt svar för. Betona tidigare erfarenheter, dina intressen för tjänsten och din sociala kompetens.

Hur har du tänkt kring lön?
Resonera i allmänna termer. Att precisera i kronor och ören kan du göra när arbetsgivaren kommer med ett konkret jobberjudande.

Har du sökt andra jobb?
Var ärlig och svara Ja. Det ökar dina chanser till att pressa din lön uppåt (arbetsgivaren måste matcha andra jobb) och visar att du inte är desperat efter en tjänst utan är en person som kan välja mellan jobb.

Om du blir erbjuden tjänst, när kan du börja jobba hos oss?
Ge ett ärligt svar. Är det imorgon så säg det, är du bunden vid din nuvarande anställning i ytterligare 3 månader så var tydlig med det.

Vad vet du om oss, vårt företag?
Läs alltid på om företaget du söker jobb på! Du vill kunna visa att du har åtminstone basala kunskaper om bolaget, och att det är just därför du söker jobb hos dem.